Кризата увеличава необходимостта от добро образование

Университетската диплома и доброто основно образование стават все по-необходими заради нарастващата конкуренция на пазара на труда в условията на криза. Това гласи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), представен вчера в Брюксел, предаде EurActiv.
Докладът съдържа статистически данни за инвестициите и нивото в образованието, съотношението между ученици и учители, образователните степени и часовете, прекарани в училище. Проучването обхваща 34 държави-членки на ОИСР, Бразилия и Китай.
Завършилите висше образование са понесли много по-малко загуби заради икономическата криза отколкото онези, които са напуснали училище и нямат никакви квалификации. Според изследването нивото на безработица сред висшистите в страните от ОИСР през 2009 г. е било средно 4.4%. При хората без образование процентът е по-висок - 11.5%.
В дългосрочен план правителствата трябва да инвестират в образование повече, защото така е по-малко вероятно добре образованите хора да останат без работа и да се нуждаят от допълнителна финансова помощ, се казва в проучването.
Цената, която обществото плаща за младите хора, напуснали училище без квалификации, нараства все повече, коментира Анхел Гуриа, генерален секретар на ОИСР. Той призова да се използват всички средства, за да се предотврати "риска от изгубеното поколение". Гуриа подчерта, че инвестициите в образование не се отнасят само до пари. "Става въпрос и за инвестиции в хора и в бъдещето", подчерта той.
Човек с висше образование ще плати средно 91 000 долара от данъци докато работи, което е много повече от сумата, която правителството ще отдели за образованието му, коментираха служители от ЕС.
Европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу каза, че до 2020 г. 35% от работодателите в ЕС ще изискват високи квалификации. Затова е от голямо значение да продължим да влагаме средства в училищата и университетите, коментира тя. Образованието трябва да е главен приоритетен на Брюксел въпреки икономическите проблеми, допълни Василиу.
Докладът показва, че в 21 страни от ЕС близо 75% от хората между 25 и 64 години имат поне средно образование. Най-много образовани хора има във Финландия, Ирландия, Португалия, Словения и Великобритания. В тези страни завършилите основно образование са близо 90%.
Данните сочат също, че повечето студенти са жени. Те са и преобладаващият брой заети в областта на образованието, здравеопазването, културата и хуманитарните науки. Мъжете работят главно в областта на инженерството, строителството и производството.
Заключенията от проучването са, че Европа ще трябва да положи много повече усилия, за да привлича студенти от трети страни. САЩ и Япония са най-популярните дестинации за образование. Младежите от Китай и Индия най-често напускат родината си, за да учат в чужбина, отбелязва докладът.
Наблюдават се и големи разлики в заплатите на учителите в различните страни от ЕС. Годишното възнаграждение на преподавателите в основни училища с поне 15 години опит варира от по-малко от 15 000 долара в Унгария и Словакия до близо 60 000 долара в Германия, Ирландия и Холандия. В Люксембург заплащането за тази категория учители надвишава 100 000 долара.

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини Кризата увеличава необходимостта от добро образование

Банкова информация

investvank
IBAN: BG29IORT73801036638400
BIC: IORTBGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Яна Вангелова