Съдът категоричен. Базата на НСА в Несебър остава на висшето училище

Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС) решиха, че собствеността върху имота на учебната база по водни спортове на Национална спортна академия "Васил Левски" в Несебър е защитена. Решението дойде след като години наред преподаватели, студенти и общественици водиха неспирна борба за защита на територията на НСА в Несебър от реститути, които се бяха прицелили в апетитните терени, част от водната база на висшето училище.

С Определение № 31/16.01.2018 г. ВКС потвърди решенията на Несебърски районен съд и на Бургаския окръжен съд. Според документите ответниците по делото за реституирания имот не са собственици.

Въпросният парцел се намира на самия плаж на базата и е с площ от 2 667 кв. м.
Спорът за терените на базата се води от преди 2011 година. Истинският съдебен спор започна през 2012 година. Тогава незаконно в учебния комплекс нахлуха тежки изкопни машини. При нахлуването беше разрушена важна за функционирането на спортната база инфраструктура. Тогава инициативен комитет от студенти, преподаватели и бивши възпитаници остро възразиха, включвайки се в национален протест, за да защитят базата на НСА в Несебър.

В отговор на погазването на публичната държавна собственост студенти и преподаватели от академията, денонощно охраняваха територията от нови посегателства. Ескалиралото напрежение доведе до сблъсъци. Студенти бяха бити с метални пръти, а баталните сцени предизвикаха силен обществен отзвук на възмущение и порицание.

Резултат с изображение за базата на нса в несебър протест

Националното представителство на студентските съвети обяви национален студентски протест, в който се включиха всички представители на студентската общност. От организацията изпратиха през 2012 година студенти, които застанаха на пътя пред работните машини. В София се организира национален протест, в който участваха хиляди студенти и преподаватели.

Студентският съвет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" се обяви срещу посегателството над студентската база в репортаж излъчен по bTV, окупирайки вече започналите изкопи. След редица заплахи от страна на реститутите към студентските представители, НПСС обяви категоричното си решение, че този казус трябва да се реши в полза на обществото и висшето училище.

След серия от протести и окупиране на входовете на Министерски съвет от недоволните, правителството прие решение за Националната спортна академия (НСА), с което се запазва целостта на Водната учебна база на НСА „Васил Левски", намираща се между Равда и Несебър - обект с национално значение.
Тогава Премиерът Бойко Борисов каза пред министрите на правителственото заседание: „…искрено се надявам хората от съдебната система да ме разберат правилно, както и кабинета, че това се оказва опасен прецедент".

Сега върху този имот е построена сграда с апартаменти, разпродадени на български и чуждестранни граждани. Те не подозират за извършените противозаконни действия от страна на поземлена комисия, община, и др. институции.
Парцелът на НСА „Васил Левски“ в Несебър има особено значение за дейността на базата. Той е в центъра на комплекса и граничи с плажа, където се провеждат учебните занимания по водни спортове и е обявен от Министерски съвет за обект от национално значение за България.

Националното представителство на студентските съвети изразява задоволство от решението на Висшия касационен съд, което приема за правилно и в полза на националните интереси на страната. НПСС и в частност ръководството на организацията винаги са били на страната на НСА във водените спорни моменти, които касаят собствеността на базата на висшето училище в Несебър. 
Ръководството на НПСС изказва благодарност на всички участници в процесите, които застанаха на страната на правдата в този казус и защитиха интересите на НСА и студентската общност.

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини Съдът категоричен. Базата на НСА в Несебър остава на висшето училище

Банкова информация

investvank
IBAN: BG29IORT73801036638400
BIC: IORTBGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Яна Вангелова