Печат на тази страница
Написана от

НПСС партньор на форумът SlavConf.

(2 гласа)

Националното представителство на студентските съвети беше сред партньорите на първата по рода си Международна конференция за филология, бизнес и образование, която се проведе в аулата на СУ "Св. Климент Охридски".

SlavConf. е събитие, което в рамките на два дни представи част от възможностите за кариерно развитите за един млад хуманитарист. Конференцията е насочена към студенти, преподаватели, организации, хора от бизнес средите и образователния сектор. Спонсор на събитието е Националното представителство на студентските съвети и Студентски съвет към Софийски университет.
Организаторите са студенти, които целят чрез подобна инициатива да подобрят връзката между университета и бизнеса, да стимулират развитието на културата и иновациите в хуманитарния сектор, да повишат възможностите за работа на студенти и хуманитаристи, да дадат възможност за обособяване на основните дейности за управлението на бизнес, свързан с хуманитарните науки и тези от образователния сектор.

Партньорите на събитието - Анжела Кьосева, главен редактор на изд. „Кръгозор“ и Даниел Василев, бизнес редактор на Forbes Bulgaria, с готовност споделиха своя опит и поощриха търсенето на призвание в множеството от възможности за реализация.

В панела за културно наследство, екипът на „България на длан“ представи своята дейност. Михаил Ненов, директор на новото иновативно училище ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията” - град Бургас, представи иновации в образованието и организира работилница за бързо мислене. Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия, говори за управлението в образователния сектор.

В панел „Учители” преподавателите по български език и литература Александра Димова от ЧОУ „Света София” и Албена Руневска от НФСГ организираха беседа с публиката. В панел „Преводачи” се включиха управителите на преводаческа къща Skrivanek Bulgaria – Евелина Йоцова и Агенция за превод и легализация Arte.Doc – Таня Карабашева. Мария Пеевa презентира на посетителите тънкостите на филмовия превод. Гост-лекторите на последния панел за писатели бяха издателят Лъчезар Минчев и писателката Албена Стаматова.
Всеки присъстващ имаше шанса да получи полезна информация за реализацията си като учител или преводач. За активността в НПО сектора изнесе лекция Яна Вангелова от Нaционалното представителство на студентските съвети, които са и спонсор на събитието, финансирайки материали със символа на конференцията „Световно дърво”. За възможностите на технологиите и хуманитаристиката, говориха Георги Геогиев от „Онтотекст” и проф. д-р Петя Осенова и др. От Чехия специално за конференцията дойде екипът на Open Source University с лекция на Христиан Даскалов - бивш главен секретар на НПСС.
Второто издание на международната конференция SlavConf. ще бъде през октомври 2018 година. Информация ще откриете на сайта www.slavconf.com