Какво предразполага младите българи към икономическа пасивност

При по-голямата част от младите хора, които нито учат, нито работят, проблемът е в липсата на инициатива, докато именно те трябва да са носителите на цялата енергия, желанието за промяна и за повече активност. Това каза Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Заедно с Вера Петканчин от Junior Achievment те обсъдиха данни на Евростат, според които България е на челни позиции по брой млади хора, които нито учат, нито работят.

По думите на Вангелова влияние оказва и различният икономически статус на младите в различните краища на страната. Както и липсата на достатъчно възможности за личностно и кариерно развитие в малките градове.

„В повечето случаи студентите не са достатъчно сигурни в себе си и в своите умения. Съответно не кандидатстват за работа, която според тях е на доста по-високо ниво“.

Вера Петканчин от своя страна разказа за проект на Junior Achievment, наречен „Дай старт на успеха“, който е стартирал с цел да се предотврати наличието на повече млади хора, които нито учат, нито работят. Тя обясни, че проектът е насочен към ученици в горния гимназиален етап от малки и областни градове, които се характеризират с безработица, а в София – от квартали с не толкова добри училища.

„Целта бе да да реализираме учебна програма, която да развие техните комуникационни умения и да им даде насоки как да кандидатстват за работа“.

 

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини Какво предразполага младите българи към икономическа пасивност

Банкова информация

investvank
IBAN: BG29IORT73801036638400
BIC: IORTBGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Яна Вангелова