Написана от
Етикети

Студентите да участват в управлението на правителството

Европейските студенти от Европейския студентски съюз призовават за по - голямо студентско участие в управлението на правителството.
БУДАПЕЩА - По време на 21-вата европейска студентска конвенция (ESC21), която се проведе в Будапеща, Унгария в периода 15-18 февруари, националните организации на студенти от 38 европейски страни  обсъдиха тревожните сигнали, че минималното участие на студентите в управлението на университетите и институциите за висше образование е все по-голяма заплаха.
 
 
ЕSC21, официално събитие на унгарското председателство на Европейския съюз, организиран съвместно от Европейския студентски съюз (ESU) и унгарския студентски съюз- HOOK, разгледа подробно и се занима по-специално със случаите на беларуските студенти, чиито граждански права бяха нарушени поради активното им участие в протестите и желанието им да изразят гражданската си позиция.
Освен делегации от 38 европейски страни, в конвенцията участваха: Беларус, както и турски и молдовски студенти.
 
През последните месеци няколко беларуските студенти, бяха затворени след като протестиращи срещу избирането на президент на Беларус Лукашенко през декември, след което са изключвани от собствените си университети. Освен делегации от 38 европейски страни, Беларус, както и турски и молдовски студенти ще участват в събитието.
 
Председателят на ESU Берт Ванденкенделър отправи към своте колеги следния призив: "Всички ние сме шокирани от авторитарните действия на  беларуските власти, които забраняват под всякаква форма активността на студентите и гражданското общество, както и  правото  на гражданско участие. Но в същото време в европейските демокрацитични държави като Унгария, Румъния и Гърция, ние виждаме нови предложения за закони, според които ще се намали квотата на  студентите в управлението на институциите за висше образование, вместо да се увеличи. По този начин се нарушава едно наше право-  да участваме активно във взимането на решения, засягащи студентската общност. За съжаление в много страни правителствата се опитват да отнемат това, което нашите предшественици в студентските организации  винаги са извоювали с много труд и постоянство. "
 
По време на ESC в Будапеща, където участваха  150 студенти от 35 организации, те обсъдиха  възникващите заплахи за студентите в някои страни и нарушаването на човешките им права. По време на конференцията, ЕSU  започна работа по създаването на оn-line наръчник за студентското участие. Представителите на студентските организации  освен се срещнаха с президента  на Унгария, Пал Шмит.
 
След края на конвенцията студентите изпратиха „ Будапещката декларация”, в която те потвърждават, че по- засиленото студентско участие в процеса на взимане на решения би трябвало да бъде една от основните цели и задачи на европейския Академичен живот.
Представителите на студентската общност обсъдиха и предизвикателствата и трудностите, които студентите срещат при обучението си, както и ограниченията, които им се поставят и нарушаването на свободата на словото.

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини Студентите да участват в управлението на правителството

Банкова информация

investvank
IBAN: BG29IORT73801036638400
BIC: IORTBGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Яна Вангелова